boeken

ZIE VOOR DE MEEST RECENTE BOEKEN OOK MIJN WEBSITE VOOR EN DOOR FOTOGRAFEN

BEELDEXPOSURE.NL 

WONDERLINGE WERELD - ww.wonderlingewereld.eu

Download het boek hier als een pdf of kijk via ISSUU.COM


 

SPIRIT, PERSONALITY AND A BIT SENSUALITY/my reality/spring alicante [aug 2017]

download het boek hier of kijk via adobe publisher


Een belangrijke uitgave voor mij is HUIS&HABITAT!

HUIS & HABITAT vertelt het verhaal van Pieter en WillyPeter in tekst en fotografie. Pieter en WillyPeter zijn kunstenaars die hun leven op een bijzondere wijze, wars van elke luxe, vormgeven. Van maart 2014 tot januari 2017 heb ik hen regelmatig gefotografeerd en verschillende verhalen opgetekend. Dat heeft geresulteerd in het boek HUIS & HABITAT. Het boek heeft een hard cover en een binnenwerk van 104 pagina's Silk 170gsm papier, foto's in kleur en zwart wit, genaaid en gebonden en Nederlands- en Engelstalig. Het boek is in eigen beheer uitgegeven in februari 2017 in een oplage van 260 exemplaren [ISBN 978-90-826220-0-3]. Het boek is inmiddels uitverkocht. Omroep Gelderland maakte ter gelegenheid van boek en gelijknamige expositie [februari-april 2017] een videofilm. Voor als je wilt kijken: ZIE FILM/INTERVIEW OVER HUIS & HABITAT

Inmiddels is in maart 2018 het boek met vier andere boeken uit 56 uitgaven genomineerd voor het beste boek in de ACHTERHOEK-LIEMERS. Daarom heb ik een beperkte (80) tweede druk oplage laten maken. Nu in mei 2018 is nog slechts een beperkt aantal exemplaren via mijn e-mail adres te bestellen.

Het boek is nu gepubliceerd op internet en volledig in te zien via adobe publisher of via issuu


 

IDEEBOX STRAATFOTOGRAFIE - IDEE BOX STREET PHOTOGRAPHY

In deze IDEEBOX staan wat ideeën over het maken van foto's op straat. Het is geen boek in de ware betekenis van het woord. Op elke spread van de box vind je een item over straatfotografie aangestipt. Wellicht geeft het je wat inspiratie of denk je, verdikkeme dat kan ook nog wel op een andere manier.

Veel plezier ermee en vooral succes op straat!

DOWNLOAD de IDEEBOX


 

BOEKEN IN DE REEKS BEELDSPRAAK

Onder de titel BEELDSPRAAK breng ik magazines uit over de fotografie van onderwerpen of thema’s waarover ik in de afgelopen jaren lezingen heb gegeven. De magazines worden zonder winstoogmerk ter beschikking gesteld aan medefotografen. Het fotomateriaal dat gebruikt wordt, geldt als studiemateriaal. De kwaliteit is zodanig dat er redelijke afdrukken van gemaakt kunnen worden. De copyrights blijven uiteraard bij de desbetreffende fotografen. De magazines (behoudens magazine nummer 4 vanwege de foto's van Salou) mogen verspreid worden met de verplichting van naamsvermelding van de auteur en zonder kosten en/of vergoedingen aan derden te vragen.

TOT NU TOE VERSCHENEN VOOR VRIJE / GRATIS DOWNLOAD. Deze low res uitgaven zijn prima te printen. Natuurlijk kunt u de PDF ook gewoon op uw Ipad, tablet of computer lezen.

#1 beeldtaal

#2 architectuur

#3 straatfotografie

#4 ILOVESALOU en andere fotografische wissewasjes

#1 BEELDTAAL

Beeldtaal is een begrip waar je op verschillende manieren naar kunt kijken. Dat maakt het binnen fotoclubs vaak ook zo lastig als iemand over beeldtaal van een foto of serie spreekt. In deze inleiding zal ik een aantal facetten van de taal van het beeld bespreken. Ik hoop daarmee te bereiken dat mensen die naar een foto kijken de foto en de fotograaf beter kunnen begrijpen. Dat foto’s beschouwd en besproken worden anders dan uitsluitend “oh, mooi” of “ik heb hier niets mee”. Maar vooral hoop ik dat het lezen en nadenken over het begrip beeldtaal, fotografen helpt om foto’s met een betekenis te maken. Foto’s die verhalen vertellen of emoties overbrengen. Foto’s die iets laten zien van de bedoeling van de fotograaf. Persoonlijke foto’s, foto’s met een smoel. Het gezicht van de fotograaf!

Het magazines kan ook via BLURB.COM aangeschaft worden tegen de prijs die Blurb voor het drukken en verzenden van het magazine vraagt. Je hebt dan een fraai gedrukt en gebonden exemplaar [€ 11,60 excl.]. Het magazine over BEELDTAAL via blurb kopen klik hier!

#2 ARCHITECTUUR:

In het boekje beschrijf ik verschillende vormen van architectuurfotografie. Ook komen er flink wat fotografen aan bod die erg stimulerend én verhelderend kunnen werken. Ik hoop dat de fotografen die zich begeven op het pad van de architectuurfotografie veel inspiratie opdoen. Het boekje sluit af met vwerschillende opdrachten waaraan je gedurende langere tijd mee aan de slag kunt. Download hier de low resolutieversie van ARCHITECTUUR.

#3 STRAATFOTOGRAFIE:

Dit boekje schrijf ik wat straatfotografie is, welke soorten van straatfotografie er zijn, welke eigenschappen een goede straatfotograaf heeft, wat wel of niet mag op straat en ik geef veel voorbeelden van de beeldtaal van bekende én onbekende fotografen van naam en faam. Ter afsluiting nog enkele oefeningen voor als je de eerste schreden op het pad van de straatfotografie wilt zetten. Het magazine over straatfotografie is in luxe uitvoering ook verkrijgbaar via Blurb. Klik hier om te kijken en het desgewenst te bestellen [€ 12,25 excl.].

#4 I LOVE SALOU en andere fotografische wissewasjes

In dit boekje veel foto's die ik gemaakt heb in de maanden mei en juni (2014) in Salou. Naast deze foto's ook een aantal esma says, columns en verhalen over andere fotografen en exposities. Dus deze keer geen themantische beeldspraak. Het 240 pagina dikke magazine is ook via BLURB.COM te koop voor € 20,90 excl 6% BTW en verzendkosten. Klik hier om op de desbetreffende pagina te komen.


FOTOGRAFISCHE FRAGMENTEN

In 2010 heb ik FOTOGRAFISCHE FRAGEMENTEN geschreven. In het boek wordt de beeldtaal van de fotografie vanuit verschillende invalshoeken aan de orde gesteld. Er is ook een pocketuitgave (zwart-wit, maart 2010) in eigen beheer verschenen. Zowel de kleurenuitgave (via Blurb) als de pocketuitgave zijn niet meer in drukvorm te krijgen. De pocketuitgave kunt u als PDF bestand hier gratis downloaden. Desgewenst kunt u het boekje uitprinten waarbij er twee pagina's op één A4-vel af te drukken zijn.


BLURB BOEKEN

Ik maak veel fotoboeken voor eigen gebruik. Lange tijd deed ik dat via BLURB. In totaal heb ik daat 67 boeken gepubliceerd. Het zijn boeken met foto's uit een bepaalde periode of thematische boeken. De meeste foto-boeken zijn niet zozeer een eindproduct. Ik gebruik ze vaak om foto's te selecteren voor een expositie of presentatie. Bovendien is het gewoon lekker om even snel een aantal van je foto's te bekijken en te vergelijken. Als je wilt kijken naar mijn boeken op blurb: BLURBBOEKEN van PETER VAN TUIJL


Tegenwoordig laat ik vaak boeken drukken bij RUSSELLPRINT (via www.russellprint.nl), IPSKAMP PRINTING en als het een grote oplage betreft bij GRAFISTAR.


ANDERE BOEKEN

Als fotograaf heb ik in de afgelopen jaren de foto's gemaakt voor verschillende boeken die al dan niet commercieel op de markt zijn gebracht. Het zijn KLASGENOTEN, KUNSTENAARS IN DE OUDE IJSSELSTREEK, MUZIEKVERENIGINGEN IN DE OUDE IJSSELSTREEK en AMPHION 1968-2010.

Daarnaast heb ik verschillende boeken vormgegeven. Daarin zijn vaak ook foto's van mij opgenomen. De boeken zijn gedrukt bij de Koninklijke Wohrmann of bij Blurb als het kleine aantallen betreft. Een greep uit de boekenkast: VOORTBOUWEN over een familiebedrijf in de bouw (2009), 30 JAAR VEELZIJDIG EN BETROKKEN over Rotary Bergh (2009), BMK 50 JAAR SPRINGLEVEND naar aanleiding van het 50 jarig bestaan van de Bonds Meester Klasse (2009), LANDFORT EN DE FAMILIE LUIKEN over het kasteel en de familiegeschiedenis (2009), DE VOORSTELLING KAN BEGINNEN over de feestelijke opening van het Amphion (2010), DE ALLERLAATSTE VOORSTELLING over de sloop van het oude Amphion (2011), CHARLEROI 10x10 (Blurb), HUNTENKUNST 2012 (Blurb), F10 (Blurb), Berlijn 2012 (Blurb) en HUNTENKUNST 2013 (Blurb), een boek over Jan Lohuis, een Gebbebergveteraan(2014), een magazine van het mentoraat in Fotokring Heuvelrug (2014) en het BMK-lustrumboek 2014 en in 2015 het boek over de landelijke fotogroep Journalistiek, Tattoo - fotografie van Gijs van Gent (2016), Vrees en treur niet van het Oostgelders Foto Collectief (2017).


PUBLICATIES

korte verhalen die ik schreef voor de magazines IN BEELD en FOTOgrafie

over het werk van bijzondere fotografen

DOCUMENTAIRE FOTOGRAFIE

Susan Leurs

STRAATFOTOGRAFIE

Lieve de Bleeckere & Willem Wernsen

BEELDDENKER WIM PETERS

Wim Peters

ONTROERING YVON VOETEN

Yvon Voeten

DE LAATSTE HOUTSKOOLBRANDERS

Stephane Noël

HEILIGE GRONDEN LOEK VAN VLIET

Loek van Vliet

EEN ODE AAN VIOLISTE IDA HAENDEL

Jelle Pieter de Boer